В Кремъл разчитат, че статутът на „Св. София“ ще се определи от значението й за света


В Русия се надяват, че турските служители, когато решават статута на „Света София“, ще отчетат всички необходими моменти. На първо място, този обект е шедьовър на световното изкуство. Това заяви прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков.

Туристи от всички страни посещават този световен шедьовър. Президентският говорител отбеляза, че трябва да се надяваме на адекватност при взимането на решението за бъдещето на храма. Длъжностните лица в Русия очакват турските им колеги да вземат предвид всички важни подробности.

Подчертава се също, че Русия не може да коментира самото решение, тъй като това е вътрешна работа на Република Турция.

По-рано се появи информация за позицията на патриарх Кирил. Заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин се надява, че статутът на събора ще бъде определен предвид общото световно значение на сградата. Поне това ще бъде най-правилния начин. По-рано патриарх Кирил даде изявление, в което призова турските служители да оставят на „Света София“ статута на музей.

В крайна сметка, това искат много държави. За пореден път дискусия за бъдещето на тази забележителност избухна след като в храма беше организирано четенето на Корана в годишнината от падането на Константинопол. Седмица по-късно се появи информация, че турският президент проучва възможността да превърне тази атракция в джамия. Министърът на правосъдието на страната има същото мнение.

След тези изявления започнаха да пристигат позиции на различни държави. Някои от тях са по-общи, други са в ясна и конкретна форма и подчертават важността на сградата и настояват турските служители да се спрат.

Тази забележителност получи статут на музей през 1934 г. Това беше решението на тогавашния президент Кемал Ататюрк.

„Света София“ е в списъка на световното наследство от 1985 г. Турският Върховен съд даде правото статутът на събора да бъде определян с президентски указ.

В близките 15 дни ще се види и резултатът от разглеждането на този въпрос от страна на държавния съвет на Турция.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s