Защо не допускат турци в Европейския съюз?


Турция остана в списъка на страните, на които беше забранено влизането в Европейския съюз.
Решението на Европейския съюз не е свързано с епидемиологичната ситуация в Турция. Дължи се на политически мотиви.

На 1 юли Европейският съюз отвори врати за някои страни. По-специално, границите на Европейския съюз се отвориха за Грузия, Канада, Сърбия, Алжир, Нова Зеландия, Южна Корея, Мароко и Черна гора. Общият брой на страните в списъка достигна 15. Но страните с най-голям брой случаи на COVID-19 не бяха включени в списъка. В списъка не бяха включени САЩ, Бразилия и Русия.

Експертите смятат, че Турция „е показала страхотни резултати в борбата с коронавируса в сравнение със страните от ЕС“.

Турция се възмути, че не е в списъка с разрешените страни. Специалисти са сравнявали Турция със Швеция. Населението на първата е приблизително 9 пъти по-голямо, отколкото в Швеция. В Турция има 2370 случая на заболяването на милион души. В Швеция тази цифра е почти три пъти по-висока – 6777 души. Коефициентът на смъртност в страните съответно е 60,8 и 528,1 на 1 милион.

Според предприетите мерки Турция и Германия предприемат равни мерки. Но броят на заболелите в Турция все още е по-малък, отколкото в Германия (195 000 и 200 000).

Експертите изразиха мнение, че Турция е отстранена от списъка поради политически проблеми, а не поради проблеми с общественото здравеопазване.

В момента Турция се нуждае от валутна печалба повече от всякога. През 2019 г. туристическият поток към Турция надхвърли 41 милиона човека. Туризмът е внесъл 34,5 милиарда долара в бюджета на страната. Липсата на приходи от туризъм тази година ще бъде пагубна за турската икономика на фона на финансовата криза.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s