Халкидики създава гастрономичен клъстер


Производители, ресторантьори, магазинери и хотелиери от полуостров Халкидики се обединяват, за да създадат клъстер, който ще промотира продуктите и традициите на региона чрез организирано производство, търговия на едро и дребно и туризъм.

„Далечният проект, който трябва да започне, е поредното постижение на обединените ни сили … Въвеждаме един от най-модерните методи за насърчаване на гастрономията чрез създаване на корпоративна схема, която ще укрепи и популяризира отличната местна гастрономическа система в региона “, каза ръководителят на община Аристотел Стелиос Валианос.
Участниците в създаването на клъстера миналата седмица имаха възможността да научат повече за историята на местните продукти на полуостров Халкидики, както и за тайните на отглеждането и производството.

Този регион е особено известен със своите миди, местна сушена риба Оркини, меда, алкохола на основата на мед, черното свинско месо, местното сирене фета и вината.

„Предприемаме всички страхотни марки и елементи, които да изградят нашата идентификация и които се стремим да използваме, за да създадем своите собствени гастрономически митове …“, казва Валианос.

Основните цели на клъстера включват повишаване на осведомеността за марките и продуктите на полуостров Халкидики, както и тяхната употреба в гастрономията.

Други цели са създаване на силни връзки между тези марки с общ опит в туризма, засилване на силни връзки между туристическите производители и професионалисти и събиране на данни за използване в плана за действие за подпомагане на основните продукти.

Миналото лято 25 професионалисти от Каламата също създадоха свой клъстер, промотиращ продукти, рецепти и гастрономически традиции, опитвайки се да идентифицират региона въз основа на неговите хранителни и винени продукти.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s