От 1 юли всички летища в Гърция ще приемат полети от чужбина


От 1 юли всички летища в Гърция ще започнат да приемат полети от чужбина, чужди кораби ще акостират в гръцките пристанища, а туристите ще могат да пътуват с кола през много от контролно-пропускателните пунктове на страната. Това беше потвърдено в понеделник на брифинг от официалния представител на гръцкото правителство Стелиос Пецас.

„От 1 юли предприемаме последната стъпка, за да се върнем към „новата реалност“, тъй като всички летища на страната ще бъдат отворени за полети от чужбина. И е много положително, че Гърция в качеството си на крайна точка показва най-големият ръст в света в търсенето на самолетни билети, според публикации в международната преса “, каза Пецас.

От 15 юни, Гърция приема полети от чужбина само до международните летища на Атина и Солун, но за масовия туризъм са необходими директни чартърни полети до гръцките острови, а такива ще започнат от 1 юли.

Според Пецас, във вторник на остров Кос ще бъде подписано стратегическо споразумение за подкрепа на гръцкия туризъм между министъра на туризма Харис Теохарис и лидерите на туристическата компания TUI. „Това е много важно споразумение, което показва, че TUI, един от най-важните ни стратегически партньори, дава приоритет на страната ни като европейска дестинация и подкрепя усилията за възстановяване на гръцкия туризъм след безпрецедентната криза, която засегна туристическата индустрия в световен мащаб“, заяви представителят на кабинета.

Той каза още, че от 1 юли ще бъде разрешено пристигането на кораби от чужбина в гръцките пристанища. „В същото време [за туристите, пътуващи с кола] ще бъдат отворени контролно-пропускателни пунктове в градовете Евзони, Какавия, Кристалопиги, Промахон, Нимфея, Кастания и Кипи“, каза Пецас.

Според него, като част от постепенното премахване на ограниченията, наложени заради коронавируса, от 29 юни детските летни лагери, кина, бюфети и кафенета, работещи през цялата година в театри и кина, казина и въжени линии, културни сдружения и съюзи, са започнали отново да работят. Допускат се и конгреси и конференции, търговски панаири, концерти и арт събития, заяви правителственият говорител.

В същото време той предупреди, че вирусът все още не елиминиран, така че жителите трябва да спазват санитарните и епидемиологичните изисквания и да не пренебрегват носенето на маски, особено в градския транспорт и на местата с много хора. „Нека не се отпускаме, за да не се налага да плащаме за това!“ – подчерта Пецас и добави, че „правителството продължава да работи за осигуряване на максимално възможна защита на здравето на работниците в туристическата индустрия, жителите на курортите и, разбира се, на гостите на страната“.

Ситуацията с коронавирус в Гърция, в сравнение с много съседни европейски страни, в момента е относително благоприятна. Към 28 юни броят на заразените с коронавирус от 27 февруари е 3 376, повечето от тях се възстановяват. За четири месеца 191 души починаха с потвърдена инфекция.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s