Има ли Европа достатъчно дълбоки джобове, за да намери ваксина?


Цената на надпреварата за разработване на коронавирусна ваксина ще бъде огромна и Европа може да няма достатъчно дълбоки джобове, пише Politico.

Заплахата от американския президент Доналд Тръмп, който намекна, че може да доведе германската компания KyurWak в Съединените щати, беше необходима, преди Европейската комисия да обяви, че ще отпусне на компанията 80 милиона евро в опит да разработи ваксина за Covid-19.

Това е просто капка от това, което би било необходимо за разработването на ваксина от една от десетките компании, работещи по нея. Всеки етап от разработването на ваксината идва на скъпа цена и има над 70 потенциални кандидати.

„Милиарди, милиарди и милиарди. Говорим за профилактична ваксина за цялата планета“ – казва Дуейн Шулц, директор на консултантската компания „Vital Transformers“, отговаряйки на въпроса за възможната цена на ваксината.

След като евентуалната ваксина бъде одобрена, тя трябва първо да бъде тествана върху животни, преди да може да бъде тествана върху хора, последвано от масово тестване, за да се докаже нейната ефективност. След това ваксината трябва да бъде одобрена от регулаторите и да се произведе в големи количества – потенциално в милиарди дози.

Фондацията CEPI, която финансира ваксинни изследвания, изчислява, че са необходими 2 милиарда долара за намиране на успешна ваксина срещу коронавирус, без да се включват производствените разходи.

Европейската комисия ще организира донорска конференция на 4 май, за да събере пари за ваксината, както и за диагностика и лечение на Covid-19 за целия свят. Тя работи за събиране на 8 милиарда долара за тази цел. Комисията отказа да отговори на въпроса на Politico дали тя ще финансира самите ваксинни проекти.

 

Подготви: Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s