Кметът на Прага е с охрана поради заплахи за саморазправа


Кметът на Прага Зденек Гжиб бе взет под полицейска закрила поради заплахите за отмъщение, които получи. Това съобщи на 22 април прессекретарката на кмета Мартина Вацкова.

„Мога да потвърдя, че г-н кметът Зденек Гржиб получи краткосрочна полицейска охрана. Крайният срок за тази мярка не е определен. Не мога да коментирам причините и специфичните методи за защита в съответствие с решението на полицията на Чешката република “, каза тя.
Според Вацкова, сега Гржиб е принуден да ходи на работа с кола, въпреки че той винаги е използвал градския транспорт. Тя обясни инцидента с факта, че по-рано кметът е подал сигнал в полицията за мъж, който го преследвал до къщата му. В същото време говорителката отбеляза, че все още не е ясно дали настоящата ситуация е свързана с този случай или не.

„Ако е така, това може да означава и заплаха за съпругата и трите деца на кмета“, каза тя.

Освен това стана известно, че началникът на район Прага-6 Ондржей Коларж също е с полицейска охрана. С негово решение паметникът на маршал Иван Конев беше премахнат от пиедестала си в началото на април. Според информация на чешките медии, група разузнавачи пристигнала в Русия от Европа, а в нея имало човек, който представлявал опасност за Коларж.

Припомняме, на 19 март чешката полиция задържа мъж, който заплашва кмета на Прага по телефона във връзка с мерки срещу разпространението на коронавирус. Този мъж беше обвинен в заплахи. С какво точно той е заплашвал Гржиб, полицията и съдът не уточняват.

Подготви: Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s