Американските компании смятат, че икономиките на САЩ и КНР ще се разделят


Отслабването на връзките между американската и китайската икономика се превърна в по-реалистична перспектива поради прекъсване на веригите за доставки и по-нататъшно усложняване на отношенията между двете страни, пише The Wall Street Journal с позоваване на проучване.

През март само 44% от 25 големи американски компании заявиха, че разделянето на икономиките е невъзможно в сравнение с 66% през октомври миналата година, показва проучване на Американската търговска камара (AmCham) в Китай и Американската търговска камара в Шанхай.

Повече от една четвърт от анкетираните планират да започнат да търсят нови източници на доставка за някои или всички материали, които използват, въпреки че в някои случаи говорят само за промяна на региона в Китай, а не за други страни. Само 16% заявиха, че възнамеряват частично или изцяло да прехвърлят производството извън КНР.

Около 40% от компаниите съобщиха, че техните вериги за доставки ще останат същите. Освен това повече от половината от анкетираните отбелязват, че е твърде рано да се говори дали пандемията COVID-19 ще промени дългосрочната им стратегия за доставки.

Коронавирусната инфекция, която засегна Китай на първо място и доведе до закриването на предприятията и разпадането на веригите за доставки, от които зависят много световни компании, засили разбирането за необходимостта от прехвърляне в чужбина, заяви Кер Гибс, президент на AmCham в Шанхай. „Става въпрос за диверсификация, а не за пълно преместване“, добави той.

Още преди пандемията някои компании поставиха под въпрос целесъобразността на зависимостта на веригата на доставки от КНР, където разходите за труд се увеличават и търговската война със САЩ увеличава политическите рискове.

Според Гибс в момента политическите рискове са важни и за много американски компании в Китай, тъй като коронавирусът влошава отношенията между САЩ и Китай, които вече са развалени от двугодишни търговски разногласия.

Подготви: Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s