„Подкрепа за икономиката“: Богатите ще станат още по-богати, работнициte ще обеднеят


Провъзгласените от властите програми за подпомагане на малкия и среден бизнес няма да им помогнат да се спасят от фалит, но ще бъдат от полза за монополите и едрия бизнес. Освен това социалните последици могат напълно да дестабилизират обществото.

Поради пандемията на коронавируса повечето малки обслужващи предприятия и малки индустрии бяха принудени да спрат да работят. Козметични салони, фризьори, кафенета, работилници за облекло… Всичко вече е под карантина. В същото време предприемачите са принудени да плащат наем, да плащат заплати на служителите или да ги спрат от работа.

Вместо реална помощ, правителството покани бизнесмените да вземат заеми, които по-късно ще трябва да бъдат изплатени. Според експерти много предприемачи ще фалират, а служителите им ще бъдат на улицата.

Разбира се, големите мрежи няма да пропуснат да се възползват от ситуацията. Всъщност вече можем да видим как дори в отдалечени населени места търговци на дребно бяха принудени да затворят малки частни магазинчета. Сега идва ред на всичко останало. На мястото на стария спортен клуб ще се отвори нов, но той ще принадлежи към мрежа от хиляди такива клубове.

И това не е изненадващо. Който притежава хиляди спортни клубове, притежава и банки, големи фабрики, пристанища. Те винаги имат пари. И няма да им струва нищо, за да изкупят активите на фалиращите предприемачи.

Както обикновено се случва по време на криза, богатите ще станат по-богати.

Но по-лошото е, че онези, които засега по някакъв начин се държат на повърхността, обедняват. Често тези хора са инвестирали целия си съзнателен живот в малкия си бизнес. Давали са му пари, време, усилия, поемали са рискове и са се опитвали да си гарантират някакъв нищожен доход.
Сега всичко, което трябва да направят, е да се съгласят на евтина работна заплата.

Настоящата политика на властите може да доведе не само до фалит на малкия бизнес, но и до маргинализация на цялото общество:

Мерките, предприети за подкрепа на малкия и средния бизнес, по същество са безсмислени. Богатите компании могат да изчакат и след това да изкупят всички необходими обекти за недвижими имоти и да изберат най-добрите търговски обекти от съществуващите. Разбира се, с течение на времето всичко ще се стабилизира.

Очаква се общото търсене да спадне. И тогава не е необходимо големите мрежи да се разширяват много, тъй като всеки сегмент ще се стеснява и всеки бизнес ще бъде монополизиран.
Съответно всички цени ще се повишат, изборът ще намалее, конкуренцията ще намалее.

Предприемачите са активни хора, броят им в обществото е не повече от 10%. И се оказва, че най-активните и амбициозни са изхвърлени от живота. В крайна сметка, какво е малък бизнес? Хората се опитват да оптимизират разходите, прилагат нови методи, въвеждат иновативни технологии. Тоест, бизнесмените, които работят честно, движат обществото и икономиката напред. Но всеки монопол, както писа Владимир Илич Ленин , води до разпад.

Не може да се развива общество, в което активните хора са потиснати и управлявани само от служители и монополисти. Поне в сектора на услугите тези хора имаха някакви възможности да се докажат, но сега и там всичко се унищожава.

Да предположим, че човек има заем за развитие на бизнеса, започнал е ремонт. Плюс това той има и ипотечен, автомобилен заем. Работниците са в същото положение. И всеки трябва да плаща данъци, такси, услуги, заеми. И сега човек просто не знае как да живее.

Разрушаването на малкия бизнес ще засегне и други области. Например малките ферми не могат да намерят място в големите търговски вериги; досега те доставяха продукти в малки магазини. Сега и селяните ще страдат.

Кризата ще се разпространи като снежна топка по заснежен планински склон, засягайки все повече и повече хора. Става въпрос за милиони хора.

В същото време нищо лошо няма да се случи с чиновниците на властта и хората с гъвкави гръбначни стълбове. Те продължават да получават заплати и сега.

Но активните хора ще бъдат доведени до ръба.

Може би влизаме в революционна ситуация на фона на обща депресия!

Подготви: Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s