Бивша служителка на Байдън го обвини в сексуален тормоз


Бивша служителка на Джо Байдън го обвини в сексуален тормоз и заяви, че е загубила работата си преди 30 години заради това. Това е жена на име Тара Рийд, разкрива The New York Times .

Според нея инцидентът е станал през 1993 г. в коридора на Сената на САЩ, където, тя твърди, Байдън е сложил ръка под полата й и е извършил действия със сексуален характер. По това време жената е била помощник на бившия вицепрезидент по кадровите въпроси.

Журналистите на изданието проведоха собствено разследване и интервюираха всички, които можеха да знаят за предполагаемия тормоз. Рийд не могла да си спомни точния час или място на инцидента, но отбелязала, че това се е случило в офисния комплекс на Сената.

Веднага след инцидента жената се обадила на майка си и й споделила за случилото се. Тя я посъветвала да отиде в полицията, но Рийд се оплакала на трима сътрудници от апарата за преследване от страна Байдън. Тя заявила също, че тези служители отказали да предприемат каквито и да било мерки.

Тогава жената подала писмена жалба в отдела за кадри в Сената. Рийд няма копие на изявлението, а в отдела такава не е открита.

След жалбата служебните задължения на жената намалели, атмосферата в работата се влошила, след което на Рийд е завено, че има месец да си намери нова работа, тъй като вече не може да остане там.

Вестникът интервюира други роднини и приятели на предполагаемата жертва. Приятелка на Рийд каза, че жената я е информирала за тормоза през 2008 г., а приятелят и братът на бившата помощничка на Байдън също потвърдили, че са чували подобни твърдения от нея.

В същото време няколко души, интервюирани от служителите на „Ню Йорк Таймс“, които са работили в Сената заедно с Рийд, заявиха, че не помнят нещо подобно и не са забелязали подобни действия в поведението на Байдън нито по отношение на асистентката, нито по отношение на други жени.

Говорителят на бившия вицепрезидент и сега кандидат за президент, след обвиненията на Рейд, ги нарече неверни.

През април 2019 г. няколко жени заявиха за неподходящо поведение на Байдън . В същото време само една от тях, Луси Флорес, го е обвинила в тормоз. Останалите отбелязали, че личното им пространство е нарушено, но в това нямало сексуална контекс.

Байдън записа видео съобщение, в което даде обяснение. В него той признава, че социалните норми са се променили и сега някои от действията му биха могли да причинят дискомфорт у хората, но той е „такъв, какъвто е“ и не може да се държи дистанцирано, като някои студени и неемоционални политици.

Подготви: Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s