Крахът на капиталистическата медицина


В САЩ болниците са претъпкани, лекарите липсват, хората лежат на куп в коридорите. Мобилизираха всички, дори бавачките, за да се грижат за болните. И това е в Америка, чиято здравна система се приемаше едва ли не за идеална, най-професионална и модерна!

Какво ще се случи сега?

Никой не знае. Днес броят на заразените с вируси COVID-19 хора в САЩ възлиза на стотици хиляди и има повече смъртни случаи, отколкото в Китай (към момента на подписването на броя на 6 април в САЩ загинаха почти 11 хиляди души, а в Китай – 3331). Повече, отколкото в Китай, хора загинаха в Италия (16 523 души), Испания (13 169 души), Франция (8911 души), Великобритания (5373 души) …

Успехът на медицината в САЩ и Западна Европа всъщност е мит, а не реалност!

Като цяло на Запад акцентът винаги е бил върху здравословния начин на живот. Приема се, че човек трябва да се грижи за здравето си и се водеше активна пропаганда: не пийте алкохол, не пушете, прекарвайте повече време в движение. Пациент с температура 40 градуса получава съвет: „За съжаление, трябва да освободите леглото веднага – застраховката ви за лечение е приключила.“

По време на SARS лекарят често предписва на пациента парацетамол и нищо повече: казват, че самият организъм трябва да се бори с вируса.

На Запад се разработват отлични лекарства, провеждат се сложни операции и лечението на такива опасни заболявания като рак е отлично. Но в същото време факт е, че само богат човек може да си позволи добро лечение.

На 1000 души в Русия средно има 4,6 лекари, а в Америка – 2 пъти по-малко. В болниците на Руската федерация има 9 легла на 1000 пациенти, в САЩ – три пъти по-малко. Разбираемо е защо първата мащабна епидемия от много години насам веднага доведе до крах.

В Италия, най-засегнатата от коронавируса, имаше достатъчно лекари – 4,2 лекари на 1000 граждани на страната. Но, както се оказа – пълна каша цари в местната здравна система. Средната възраст на италианския лекар е 55 години, те работят по-малко, уморяват се по-бързо и тъй като лекарите вече не са млади, имат по-голям шанс да умрат след коронавирусна инфекция.

Хирургическите маски, костюми и антисептици са изчезнали от пазара. В имаше изключително малко места: според правилата пациентите трябва да са в изолирани стаи, но те лежат един до друг.

Поради честите пътувания до града за превоз на заразени хора от COVID-19, автомобилите работят много зле – половината от колите се развалят, много често няма бензин.

На италианците не достигат 50 хиляди лекари, а броят на медицинските сестри е 2 пъти по-малък, отколкото във Франция. В нормални времена поради липса на медицински персонал за пациентите в болниците често се грижеха техните роднини.

Хората в Италия умират не толкова от коронавируса, колкото от неподготвеността за епидемията: мобилните болници не са разположени, лекарите не са мобилизирани навреме и няма достатъчно апарати за изкуствено дишане.

В същото време Германия все още се бори с епидемията COVID-19, може би по-успешно от всеки друг в Европа. Каква е тайната? Германия масово тества жителите си за коронавирус – средно 120 000 души седмично. Освен това Германия откровено не щади пари за здравеопазване – 4350 евро (около 370 хиляди рубли) се изразходват на жител годишно, броят на местата в германските болници е два пъти по-голям от италианския и френския. Немците имат много медицински персонал, който работи в болници, пациентите не изпитват проблеми с грижите.

Освен това в Германия, с появата на вируса, възрастните хора бяха незабавно изолирани: средната възраст на болен германец в момента е 46 години, а не 65, както в Италия. Освен това, Германия е по-добре от другите страни, по отношение на оборудването с апарати за белодробна вентилация.

Оказва се, че в Америка може да стане дори по-лошо, отколкото в Италия. Американската медицина е абсурдна. 48 милиона американци нямат застраховка и ако човек има остра атака на апендицит, той не вика линейка, защото това ще му струва около 2000 долара. Той виква такси и сам отива в болницата.

В болниците за възрастни хора, обслужвани от държавна застраховка, има минимум достъпни лекарства, тесни отделения и безвкусна храна. Пациентите с рак и диабет трябва да чакат дълго време за лечение, да стоят на опашка.

Бившият президент Обама създаде програма за лекарства на достъпна цена, известна още като Obamacare, но Тръмп я изостави заради високите разходи. Той освободи и отдела за борба с епидемиите. Сега Америка изпитва недостиг във всичко – няма защитни маски, костюми или техническо оборудване като механични вентилационни устройства.

Това е крахът на системата на частните клиники при почти пълното отсъствие на обществена медицина, предназначена да лекува по някакъв начин възрастните хора и бедните. Най-богатата страна в света, в която всички пациенти плащаха огромна цена за операции, изведнъж се оказа беззащитна срещу стандартна вирусна епидемия.

Горчивият урок, който коронавирусът преподава на Запад, е че в случай на епидемия големите болници с достатъчен брой легла трябва да помагат навреме, трябва да има мрежа от квалифициран медицински персонал, както и достатъчно количество съвременна техника.

Германия, Япония, Китай и Южна Корея са добър пример за това как да постъпваме правилно (между другото, в Япония леглата в болниците са 13,5 на 1000 души) – тези държави изпитват пандемия с минимални жертви.

Да се ​​надяваме и ние да успеем.

Подготви: Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s