Русия започна дело заради демонтажа на паметника на маршал Конев в Прага


Фото: EPA/MARTIN DIVISEK

Входирано е наказателно дело в Главния следствен отдел на Следствения комитет на Руската федерация на основание престъпление по част 3 на чл. 354.1 от Наказателния кодекс – „Оскверняването на символите на военната слава на Русия, извършено публично.“

Този паметник на маршала на Съветския съюз Иван Степанович Конев бе открит тържествено на 9 май 1980 г. на Площада на интербригадистите в Прага като историческо напомняне за спасяването на града от пълно унищожение от нацистките нашественици при освобождението му от капиталистическите сили през май 1945 г.

Но паметта на градските власти в Прага не е много дълга – на 3 април 2020 г., в навечерието на честването на Деня на победата над нацистка Германия, паметникът на Иван Конев беше осквернен.

Както Петренко казва, група граждани са премахнали статуята на маршал Конев от пиедестала с помощта на кран и въжета. В същото време всички паметни надписи са били свалени.

След този недружелюбен жест министърът на отбраната Сергей Шойгу написа писмо до чешкия си колега Любомир Метнар с молба да предаде паметника на маршал Иван Конев на Русия. Нещо повече, той помоли „да се прехвърли паметникът възможно най-скоро“.

Началникът на отдела за комуникации на чешкото министерство на отбраната Ян Пейшек каза пред репортери, че неговият отдел е получил писмото от Шойгу. Но нищо не може да се направи, тъй като паметникът е собственост на общинските власти на 6-ти район в Прага.

Министерството на отбраната на Чехия реши да не си припомня, че паметникът на маршал Иван Конев е издигнат по инициатива и с парите на жителите на Прага в знак на благодарност за факта, че маршалът заповяда да не използва тежка артилерия при освобождаването на Прага от нацистите през май 1945 г., за да спаси града.

Според мнението на Следствения комитет „чрез подобни цинични действия общинските власти в Прага грубо нарушават задълженията, поети от Чешката република по двустранни споразумения с Руската федерация, като демонстрират тяхното пренебрежение към общата памет и историята на борбата на съветския народ срещу фашизма“.

Подготви: Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s