ЕС въвежда кризисно управление на търговията с лекарства


Европейската комисия одобри в сряда правилата, които са предназначени да гарантират доставката на лекарства за гражданите на ЕС на достъпни цени по време на кризата с коронавируса.

„Помолихме националните правителства (държави от ЕС) да премахнат всякакви забрани за износ на лекарства“, каза в телевизионното си обръщение Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия.

„Подобни ограничения“, каза тя, „могат да доведат до недостиг в други региони на ЕС. Също така е важно да не се запасяват с лекарства. Това не позволява лекарствата да постъпват в аптеките и болниците там, където са необходими.“

Фон дер Лайен подчерта необходимостта от увеличаване на производството на лекарства в ЕС. Промишлеността трябва да реорганизира своята верига за доставки и производство. Като насърчение ръководителят на изпълнителния съвет на ЕС обеща на индустриалците някои регулаторни облекчения и по-лесен достъп до държавна помощ.

Тя призова държавите от ЕС да ограничат онлайн търговията с основни лекарства, използвани за лечение на коронавирус, за да осигурят тези, които се нуждаят най-много от тях.

Подготви: Регион-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s