Тийнейджър от Естония се оказа ръководител на международна неонацистка група


През януари тази година естонската полиция за сигурност идентифицира ръководителя на международната нацистка група Feuerkrieg Division FKD, който се оказа 13-годишен ученик.

„През последните месеци членовете на групата бяха арестувани в няколко държави, но беше невъзможно да се привлече нейният лидер в Естония, тъй като човекът, който се появи в чатовете под прякора „Командир FKD“, който организира дейностите на групата и набира нови членове, се оказа непълнолетен“, обявиха властите.

Тийнейджърът живее в малък естонски град. Ходи на училище, успехът му е нормален. „С него се работи“, заявиха компетентните органи.

FKD беше управляван онлайн и така „командирът“ лесно криеше самоличността си. От кореспонденцията следва, че само определени членове на групата са били на възраст над 20 години. Повечето, най-вероятно, са били на по-малко, а някои изобщо не са достигнали пълнолетие. Това са хора от САЩ, Великобритания, Канада, Германия, Литва, Полша, Хърватия, Холандия, Латвия, Естония и някои други страни.

Повечето от онлайн комуникацията е само фантазия, но е имало и размяна на ръководства за производството на експлозивни устройства или съвети за модифициране и придобиване на оръжия.

„Полицията по сигурността е запозната и проверява публикуваната в Интернет информация за участието на естонците във виртуалната комуникация на радикалите. Ако има заплаха, ние ще се намесим, за да предотвратим най-лошото. Както в случая“, коментира ръководителят на бюрото на полицията за сигурност Алар Ридамае ,

Той не изключва, че подобни прояви на младежки бунт са мащабен социален проблем, причинен до голяма степен от радикализацията в Интернет и не винаги намират осъждане в обществото.

„За съжаление в нашата практика е имало случаи, когато родителите са купували радикална литература за децата си“, каза говорител на полицията.

Според него „в Естония никоя форма на насилствен радикализъм не намира широка обществена подкрепа, но заплахата, която може да дойде от отделни личности, не може да бъде изключена“.

Подготви: Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s