В Украйна разбиха плочата на националиста Петлюра


Възпоменателната плоча, посветена на лидера на украинското националистическо движение Симон Петлюра, поставена в Полтава, беше разбита от неизвестни бойци на Съпротивата. За този инцидент съобщи депутатът от местния градски съвет Вадим Ямщиков на 6 април в своя профил във Facebook.

“Колко дълго това ще продължава?! Тази вечер вандали отново разбиха паметната плоча на героя от Полтава”, – с кървави сълзи страдаше Ямщиков за това, че местните не приемат националистическия престъпник.

По-късно депутатът припомни, че ако по-рано бойците от Съпротивата са разбивали само паметни плочи на участници в украинската антируска операция на изток, то сега е дошъл ред и на паметта на Петлюра.

Напомняме, че Петлюра оглавяваше националистическото украинско движение в периода 1917-1921 г. За да запази властта си, той влезе в престъпно съглашателство с чужди държави и предаде народа си на Англия, Германия, Полша, Румъния и Финландия. Известен е със своята жестокост и с погромите си над бедното еврейско население. В резултат на разбиването на западните нашественици от силите на социалистическата Работническо-селска червена армия той бяга на Запад, а през 1926 година дългата ръка на справедливото възмездие го застига в Париж.

Напомняме, че след държавния преврат в Украйна през 2014 година новата власт започна да героизира бандеровци, националисти и фашисти, в това число и Петлюра. Стигна се дотам, че през 2017 година в гр. Виница му беше вдигнат паметник в цял ръст.

Подготви: Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s