В Европа парите на хората не стигат за храна


Фото: REUTERS

Заради COVID-19 в Европа зачестиха нападенията над хранителните магазини.

В Италия възнамеряват да раздадат купони на стойност 400 милиона евро, за да се помогне на онези италианци, които са останали без пари заради кризата, предизвикана от пандемията. Но и в другите страни на Европа хората изпитват същите проблеми.

„Който може – слага, а който не може – взима“ гласи надписът на кошницата, където едни от италианците могат да поставят храна, а други – да я вземат безплатно.

Премиерът на Италия Джузепе Конте обяви, че предвидените средства ще бъдат разпределени между 8 хиляди общини и ще бъдат предадени във вид на купони за продукти на онези, които са останали без доходи. Стойността на един подобен купон е между 25 и 50 евро. Още 4,3 милиарда евро ще бъдат дадени на кметовете за нуждите на населението на техните градове. Тези мерки италиански власти предприемат след като стана известно, че на хората от Апенините парите за храна вече не стигат.

В Италия, особено на юг, са зачестили нападенията над магазините за хранителни стоки. Guardian съобщава, че клиентите бягат от магазините без да плащат, а други принуждават собствениците да им дадат храната безплатно. В социалните мрежи се разпространяват видеоматериали, на които отчаяни майки с деца или собственици на малки улични кафенета крещят в камерата страшните думи:

„Ние гладуваме!“

Карантината в Италия беше въведена на 10 март. От тогава производството е спряно. Правителството е забранило масовите събирания и е затворило всички музеи, театри, кина и развлекателни учреждения. Специален декрет въведе ограничения на работата на търговските центрове и ресторантите. Наскоро правителството отдели 25 милиарда евро в подкрепа на икономиката на страната. Но нито тези средства, нито обещаното от премиера не решава проблема с глада.

А след Италия крачат страните, в които извънредното положение започна по-късно.

BBC съобщава, че местните власти са обещали да подкрепят бизнеса с държавни гаранции по банковите кредити. Но това не успокоява онези, които работят в най-пострадалия туристически отрасъл.

„Банките ще сечелят от комисионните, фирмите ще се задържат на повърхността, но това няма да ги спаси от съкращаване на разходите“, – пояснява BBC.

Радиостанцията цитира местен туроператор, който се занимава с продажби на високопланински преходи и който е бил уволнен заради затварянето на курортите.

„Дори ако моята бивша турагенция получи кредит, едва ли ще ме вземат обратно. Няма какво да се продава, пазарът е мъртъв“, – казва той.

Не по-различни са нещата във Франция.

„Французите превземат супермаркетите със щурм и понасят всекидневни загуби. Хроники на състезания с колички и битки за тоалетна хартия изпълват ефирна и социалните мрежи. Продавачите не разпознават потребителите: самообладанието, тактът и чувството за мярка отлетяха буквално за няколко дни“, – съобщава ВВС.

В Полша, която обяви карантина в средата на месец март, най-напред се разориха частните предприемачи, загубили своите клиенти, такива като малките кафенета, хотелите, туристическите агенции. При това, според събеседника на РГ, ​​който е собственик на малка фирма във Вроцлав, да плаща т.нар. „тройно“отчисление – за медицинско, пенсионно и социално осигуряване – ще се наложи независимо от случващото се в страната и в света.

„Моят бизнес вече е бездействащ. Но ако не плащам или поне с един ден забавя плащането, не само аз, но и жена ми и детето ми ще загубят правото на медицинска помощ. И само три месеца след плащането това право ще бъде възстановено. Ясно е, че сега това е твърде рисковано. А трябва да се плащат много пари – около 500 евро на месец „, казва той.

В най-близко бъдеще светът ще се сблъска с икономически проблеми, които ще бъдат по-сериозни и по-големи от всички онези, които повечето хора в развитите страни някога са изпитвали „, цитира икономистът от BBC Мохамед Ел-Ериан, който работи на ръководни длъжности в МВФ и w администрацията на САЩ. След няколкоседмични дискусии с икономисти, лекари и учени, специализирани в поведенчески модели, Мохамед Ел-Ериан заключава: „От трите водещи световни икономики – САЩ, Европейския съюз и Китай – две все още разчитат на увеличаване на богатството си, макар и по-малкo от очакваното, и една – Европейският съюз, се готви да затегне колана си още повече.“

Подготви: Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s