Руски вирусолог в Италия изрече грешките в борбата с пандемията


Руският вирусолог, зам.-директор на НИИ по епидемиология и микробиология „Пастьор“ към Роспотребнадзор в Ленинград (дн. С. Петербург) Александър Семьонов, изпратен в италианския град Бергамо, за да помага на заразените с коронавирус, описа условията на работа и сравни ситуацията с разпространението на инфекцията в Италия и Русия.

По неговите думи, Италия е на второ място по брой на заразените с коронавирус заради закъснелите мерки: в страната дотолкова са се натрупали инфектирани граждани, че разпространението на вируса е започнало да се развива по експонентата.

„При такива условия здравната система се тества колко е устойчива, а на практика е настъпил колапс“, разказва Семенов.

Също така, италианците дълго време са се приспособявали към условията на карантината: не са ограничавали контактите си, не са спазвали социалната дистанция и предпазните мерки. Той дава за пример ситуацията в дома за възрастни хора в Бергамо, където са починали 50 човека, а още 60 са се оказали заразени.

„Това е цената за това, че роднините не са искали да си стоят у дома и са посещавали своите любими баби и дядовци“, – подчертава лекарят.

Семьонов признава, че лекарите, работещи с коронавирусни пациенти, са „прегорели“ или са „изкарани от строя“.

„Това е просто безумие – да се намираш пред избора на кого да дадеш да подиша!… Аз видях как се сблъскват с това лекарите, аз разбирам колко това е тежко и непоносимо!“ – признава лекарят.

Разсъждавайки за разпространението на коронавируса в Русия, лекарят смята за малковероятен италианския сценарий. По негови данни, Русия е лидер по брой апарати за изкуствена белодробна вентилация, освен това в страната действа „сериозна, адекватна и разгърната“ система на Роспотребнадзора. Освен това Русия успя да спечели няколко месеца благодарение на закриването на границата с Китай – Италия, по неговите думи, е закъсняла „минимум с три седмици“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s