Кметът на Асеновград лично награди спасителя на кръста за Богоявление


„Днес е голям християнски празник – Богоявление. В Асеновград именниците са точно 1586 души. На този ден небесните двери са отворени, за да посрещнат нашите пожелания. Затова нека си пожелаем най-вече здраве, мир и късмет и разбирателство.”

С тези думи кметът на Асеновград доктор Христо Грудев се обърна към стотиците асеновградчани, събрали се край река Чая, за да наблюдават спасяването на Богоявленския кръст. В ледените води на водоема тази година се хвърлиха точно 39 смелчаци. Най-бърз сред тях бе 28-годишният Мартин Пеев. Той улови светинята за 3-ти път, а това е 9-тият път, в който се включва. Мартин е асеновградчанин – занимава се с брокерство на недвижими имоти.

Той получи своята награда за смелостта си лично от кмета на Асеновград доктор Грудев, който му пожела да бъде здрав и да постига целите си с лекота. Младият мъж бе възнаграден с парична сума и станимашки мавруд. А спасеният богоявленски кръст асеновградчнинът отнесе у дома си. Празникът в Асеновград започна от църквата „Свети Николай Чудотворец” в града. Там бе отслужена празнична литургия, а градоначалникът запали свещ и се помоли за здраве на всички асеновградчани. Последва шествие от храма към „Пешеходния мост”. До него се състоя и ритуалът по спасяването на божия символ. Кръстът тази година бе хвърлен във водите на Чая от Велички епископ Сионий – игумен на Бачковския манастир и на Троянския манастир.

Празникът продължи на централния площад „Академик Николай Хайтов”, където бе проведено тържествено освещаване бойните знамена на Военно формирование 24 490 в Асеновград. Непосредствено след това, започна и празничният фолклорен концерт. Веднага след церемонията кметът на Асеновград доктор Христо Грудев покани в кабинета си божиите служители, сред които Велички епископ Соиний, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев, отец Стилиян, както и полковник Лъчезар Мишев – командира на Военното формирование в града, председателя на Общински съвет-Асеновград Драгомир Георгиев, общински съветници и други. Игуменът на Бачковския манастир освети помещенията и пожела на всички присъстващи хармония, мъдрост и здраве. Доктор Грудев на свой ред му подари прототипно издание на Рибния буквар, чрез което отправи послание за мир, щастие и благоденствие на притежателите му.

Гостите посетиха и Общинския съвет в града, където също бе извършено освещаване. Там кметът разказа на епископ Соиний, че държавната власт помага изключително много на общините и Асеновград не прави изключение. Грудев му обясни, че Правителството на България е отпуснало средства за възстановяване на изгорялото при пожар преди много години крило на Мулдавски манастир „Света Петка”, а сега се очаква подпомагане и за изграждане на пътя към обителта. Не на последно място бяха обсъдени и възможностите градската управа и Бачковски манастир „Успение Богородично” да си взаимодействат за благото на гражданите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s