Руският пазар за бизнес пътувания започна да расте


Руският пазар за бизнес събития – срещи, конференции, изложения и стимулиращи пътувания (MICE) – се удвои през март в сравнение с февруари на фона на облекчаването на ограниченията, но той ще се възстанови напълно не по-рано от края на 2022 г., казват експерти.

„Пазарът реагира на постепенното премахване на карантинните ограничения с рязък скок в търсенето от март насам. В сравнение с февруари тази година интересът към бизнес събития от водещите руски и чуждестранни компании, опериращи в Руската федерация, се е удвоил – се казва в изследването на агенция Aeroclub Tour.

Експертите са изчислили, че поради отложено търсене, обемът на дейностите, извършени в парично изражение през март тази година, възлиза на около 70% от показателите на „дока“ 2019. През януари се наблюдава значителен спад в броя на бизнес събитията, така че приходите от събития, проведени през първото тримесечие, са половин година по-рано и с 44% по-ниски в сравнение с 2019 г.

Според проучването 99% от бизнес събитията през първото тримесечие се провеждат в Русия, само малък брой стимулиращи програми са организирани в Турция и ОАЕ. Поради ограниченото предлагане поради трудната епидемиологична ситуация, хотели в Русия и Турция, които са подходящи за провеждане на големи бизнес събития, са повишили цените си над показателите, подобни на докове.

„През лятото можем да очакваме традиционен сезонен спад в дейностите на MICE, но през есента пазарът ще върне 65-75% от обема за 2019 г. Пълното възстановяване на пазара на MICE в ситуацията със затворени граници на Европа и редица други страни не се очаква до края на 2022 г. Въпреки че вече има интерес към организиране на събития, например в Гърция през септември, ние също очакваме, че Египет, ОАЕ и Турция ще бъдат търсени. Въпреки това, основната насока за MICE през 2021 г. ще бъде руският пазар, включително регионите “, казва Андрей Зинковецки, главен изпълнителен директор на агенция Aeroclub Tour MICE.

Според експертите на агенцията, най-често през първите три месеца на 2021 г., бизнес събития се провеждат от фармацевтични, FMCG и ИТ компании, както и от представители на минната и производствената индустрия и енергетиката. В същото време наличието на маски, дезинфектанти или ограничения за броя на хората на сайта се разглежда през 2021 г. като стандартни мерки за сигурност.

„Все повече компании се връщат към док-подобен живот, позволявайки на служителите да работят от офиса, да провеждат срещи и събития. Много компании обаче предпочитат малки събития, за да минимизират рисковете. Ако преди пандемията компаниите събираха всичките си партньори, сега те организират още индивидуални срещи “, обясни Зинковецки.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s