Любен Кънчев приветства участниците в кръгла маса на тема „Българските балнеокурорти – устойчиви европейски здравни дестинации”


Преодоляването на последиците от разпространението на COVID-19 със сигурност ще доведе до възобновяване на туризма с по-здравословни правила.

Индустрията ще върви напред, поставяйки акцент върху пътувания, насочени към подобряване на здравето, с различна гама от висококачествени продукти и услуги в тази насока.

Това заяви заместник-министърът на туризма Любен Кънчев на кръгла маса на тема „Българските балнеокурорти – устойчиви европейски здравни дестинации”.

От името на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова той приветства участниците и организаторите в дискусията. На форума присъстваха още заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова, Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, Атанас Стоянов – кмет на община Сандански, кметове и представители на бизнеса.

Зам.-министър Кънчев посочи още, че настоящата криза е възможност за повишаване на устойчивостта на туристическата индустрия. По-иновативните и по-приспособимите фирми не просто ще успеят да оцелеят, но и ще се развият, коментира още той. Показателно за перспективността на здравния и СПА туризъм е и фактът, че въпреки пандемията от COVID0-19 интересът към този вид продукти остава висок, което се доказва и от данните на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), визиращи общините, познати като СПА дестинации, каза зам.-министърът.

Статистиката показва, че от началото на годината до 10 октомври над 177 хил. туристи са пренощували в местата за настаняване в община Велинград, над 84 хил. в община Хисаря, над 54 хил. в община Сандански, над 33 хил. в община Гърмен и др. Основната част от туристите са български граждани, но се наблюдава и чуждестранен интерес. Отчитаме, че тази година има търсене от Гърция и Република Северна Македония, като се надяваме да се възстанови туристопотокът и от други важни пазари като Русия и Израел. В страната има общо 145 сертифицирани балнео, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове.

Здравният туризъм е устойчив туризъм, развивайки го, запазваме и работни места, което е допълнителен социален ефект от дейността му, коментира Сийка Кацарова. Тя обясни още, че през лятото СПА дестинациите работиха добре, а някои дори имат положителни резултати въпреки кризата. По думите й мярката 60/40 работи добре и е помогнала на бизнеса и изрази надежда нейното действие да бъде запазено.

Показателно е, че държавата не е безразлична към този сектор и всички заедно може да търсим решение за развитие на сектора, заяви Атанас Стоянов. Според него е необходимо с общи сили, градивно да се търси начин за развитие на този сектор. Всички имаме интерес от дългосрочно и ползотворно сътрудничество, посочи още той.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s