Гръцките власти планират да забранят пластмасовите изделия за еднократна употреба


Гръцкото правителство предложи постепенно да се забрани използването на пластмасови изделия за еднократна употреба.

Например, от 1 януари следващата година всички държавни предприятия няма да могат да попълват запаси от пластмасови чаши за еднократна употреба за офис кафенето. А от 3 юли в магазините няма да има пластмасови съдове за еднократна употреба.

Тези ограничения се въвеждат във всички страни от ЕС в съответствие с директивата, приета миналата година за борба с този материал. Според нея 10 вида продукти за еднократна употреба от него вече няма да се продават в европейските магазини.

От януари 2021 г. в Гърцияще виза в сила и забрана за използването на предмети за еднократна употреба (като торбички) от биоразградима пластмаса. Според многобройни проучвания, ако попаднат в природата, те вредят на околната среда не по-малко от обикновената пластмаса.

От 1 юли 2021 г. чешми за пиене ще се появят на всички детски и спортни площадки в Гърция, така че жителите да могат да се откажат от водата в пластмасови бутилки.

През януари 2022 г. се планира въвеждане на нов данък върху чаши за еднократна употреба. Чашата и капакът ще се плащат отделно – пет евроцента.

От 2023 г. всички производители на продукти за еднократна употреба, които се използват в Гърция, трябва да носят отговорност за събирането и рециклирането на своите продукти. Те могат да се свържат със съществуващи схеми или да създадат свои собствени. Основното е, че техните продукти не трябва да попадат в природата.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s