Общо 145 са сертифицираните балнео, СПА, уелнес и таласоотерапевтични центрове в страната


Общо 145 са сертифицираните балнео, СПА, уелнес и таласоотерапевтични центрове в страната.

Очаква се тяхната бройка да нараства, като експертна комисия към министерството оперативно проверява на място обекти подали заявления за сертифициране. Това съобщи заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева при участието си в седмия антикризисен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БУБСПА).

Във форума участваха кметът на община Велинград Костадин Коев, Сийка Кацарова, председател на БУБСПА, доц. д-р Ангел Кунчев- главен държавен здравен инспектор, д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара, Чила Мезоси, главен секретар на Европейската СПА асоциация и представители на местната власт и туристическия бизнес.

Зам.-министър Георгиева приветства присъстващите от името на вицепремиер Марияна Николов и благодари от нейно за ползотворното партньорство както на БУБСПА, така и на Германо-Българската индустриално-търговска камара, кметовете и бранша.

Тази усложнена пандемична обстановка не световно ниво ни показва колко е важно запазването на здравето и превантивно лечение, коментира заместник-министърът. И допълни, че именно тук България, с нейните висококачествени балнео, СПА, уелнес и медикал продукти, има много предимства. Тя цитира данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), които показват, че независимо от пандемията от COVID-19, интерес към СПА и балнео туризъм има и в момента.

Според статистиката пренощувалите туристи в местата за настаняване от началото на 2020 г. до 30 август 2020 г. в община Велинград са над 141 хил. В същия период отседналите в Хисаря са повече от 64 хил., в Сандански над 40 хил., в Павел Баня повече от 25 хил., в Девин надвишават 19 хил., а в Сапарева баня – 14 хил. Традиционно българите са над 90% от всички посетители.

Нашите анализи показват, че чуждестранните туристи предпочитат да практикуват СПА туризъм предимно като част от морската си почивка, но има запазен интерес и на чуждестранни туристи към СПА дестинациите във вътрешността на страната.

За да се гарантира безопасността на посетителите съвместно с БУБСПА Министерството на туризма разработи специфичен наръчник за минималните препоръчителни изисквания към самостоятелните и прилежащите към местата за настаняване

балнеолечебни (медикъл СПА), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове в условията на опасност от зараза от коронавирус, информира зам.-министър Георгиева. И уточни, че той е съгласуван с Министерство на здравеопазването, а целта му е да минимизиране на риска в обекти с прилежащи СПА центрове. Тя посочи още, че продължава да се работи и по здравна стратегия.

По време на дискусията представителите на бизнеса поставиха въпроса за разработване на ваучери за здравна превенция, както и възможността сертифицираните медикъл и СПА хотели да бъдат допуснати до програмите за рехабилитация на НОИ.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s