Какво да посетим и да видим в Банско


Банско е място, на което обикновено отивам по работа – предпочитано е за тренинг-обучения на различни видове екипи, с което се занимавам. Всеки път нямам време да се отпусна, да разгледам, да пътувам, да вечерям дълго с приятели.

Сега имах това време и ще споделя моите места в Банско през тази година.

 

Църквата „Света Троица“

Изградена е в центъра на селото от местни строители през 1835 година, благодарение на общите усилия и щедрост на банскалии. Тъй като по онова време османците позволявали да се строят църкви само на места, където преди това е имало храм, местни хора заровили икона и кръст в двор в центъра на селото. Мястото за строене на църквата е дарено – най-голям дарител е Лазар Герман, заможен банскалия и кмет на българската община. Той е основен ръководел в изграждането на храма, както и лице за трудните преговори с турците, което в крайна сметка му коства живота.

 

Къщата музей на Неофит Рилски

Съвсем до Църквата Св. Троица, къщата е интересна най-вече с експоната на „Българска граматика“, която Неофит Рилски издава през 1835 година, откъси от недовършения гръцко-български речник и книги от личната му библиотека, препис на „История славянобългарска“, взаимоучителни таблици. Запазен е печата на Неофит Рилски, когато е бил игумен на Рилския манастир.

 

Къщата-музей на Вапцаров

Къщата се намира също в центъра на Банско. В музея по указания на майката на поета Елена Вапцарова е възстановена домашната обстановка от времето на неговото детство.

 

 

 

Байкушевата мура

Това е най-старото иглолистно дърво в България и едно от най-старите в света. На около 1300 години е. Приблизителните ѝ размери са: височина 26 метра, диаметър 2,48 метра и обиколка 7,80 метра. Наречена е на името на лесовъда Костадин Байкушев, който през 1897 година я открива и описва. Намира се в планината Пирин, на 15 километра от Банско – има завои, но си струва гледката.

Там непременно се отбийте в ресторанта на паркинга, който е с име „Байкушева мура“, но банкалии го знаят като „Кут Лазар“, което означава „При Лазар“. Опитайте кюфтетата, салатите са огромни, а обслужването – бързо.

 

Църквата в Добърско „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“

Непременна дестинация. На 17 километра от Банско е. Твърди се, че е построена през 1614 година, но голяма мраморна плоча, вградена пред олтара ѝ, свидетелства, че това е станало през 1112 година. Ако имате късмет, лекцията за църквата ще изнесе кметът на селото – ерудит и ентусиаст. За църквата е правен репортаж от Discovery.

В църквата има над 460 изображения, много от които не следват общоприетите норми. Образите на свети Димитър и свети Георги например там са изобразени в цял ръст, а не на кон, както често се рисуват светците-войни. Добърско е едно от малкото места, където може да се срещне изрисувана в черква сцената Сретение Господне, както и образът на Исус Христос с вързана на плитка коса.

На иконостаса са изобразени дванадесетте апостоли в цял ръст – рядко срещано явление по нашите земи. Според специалисти на това място за първи път светите братя Кирил и Методий са нарисувани като светци. Броят на образите на жени светици, надхвърля 30.

Това, което я прави толкова популярна, е изобразяването на сцената на „Преображение Господне”. На нея изглежда сякаш Исус е изобразен в ракета. Погледнато през призмата на модерния човек наистина няма как да не се намери прилика между формите, изобразени зад Божия син, и средствата за летене в космоса, познати от областта на науката, а и фантастиката. Макар че, специалистите казват, че това е просто обичайната мандорла – ореол, най-често във формата на бадем, около Христос или Богородица в цял ръст.

 

Къде да нощуваме и хапнем

 

Тодева къща

Препоръчвам горещо Тодева къща – в сърцето на Стария град.

Стаите са страхотни, храната – също, цените – супер (т.е. съвсем по джоба), обслужването – на ниво. Напълно оправдава девиза си – „Уютен дом за всеки пътешественик“. И ще ви посрещне Мишо Кюлханов, за съучениците от Английската гимназия в Пловдив той няма нужда от представяне. За останалите – едно бъдещо чудесно запознанство!

Има и бумбар – все пак Мишо е израснал в Тримонциум, на който баща му беше легендарен директор. Освен бумбар предлагат вкусни салати – опитайте домашното кьопоолу, питки, фасул и шкембе, специална ракийка, вкусна скара, домашна торта.

Мишо пазарува лично от пазари и магазини, месото зарежда от Пазарджик, до където пътува всяка седмица – така, както се прави от най-добрите готвачи в най-престижните френски ресторанти.

Има вътрешен двор, където може да паркирате – истински лукс за стария град на Банско.

Не забравяйте да видите изписаната стая-музей на горния етаж на основната къща.

 

Катарино спа

Чудесно място, с лукс, който си струва цената. За организаторите на събития – има зала за около 200 души и по-малка – за около 100. Комплексът разполага с басейни. Обслужването е перфектно. Неудобството е, че е на около 5 км. от Банско – т.е. ако сте група с автобус няма как индивидуално да слезнете в градчето.

 

 

Твой Пътешественик

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s