Италия съобщи за проблем с ледник в Монблан


Експерти в Италия съобщиха за ситуацията с ледника Мон Блан. Територията се следи внимателно, тъй като съществува сериозен риск от свлачища. Евакуирани са 75 туристи и местни жители. Това беше направено поради страх от предстоящо разрушаване на ледниковите отлагания.

Според местните вестници, част от планината може да се срути и да се свлече в популярната италианска алпийска долина.

Валерио Сегор, експерт по ледниците във Вале д’Аоста, регион в северозападна Италия, каза пред репортери в петък, че следващите 72 часа ще бъдат критични за ледника Плапенсио, който се намира под масива от италианската страна на Монблан.

Входът в живописната долина за туристи е забранен от миналия петък. Размерът на ледника се равнява на размера на футболно игрище, което е разположено под слой лед с височина 80 метра.

Нестабилното състояние на ледника може да се обясни с резки температурни промени.

Състоянието на ледника се следи от 2013 г. Миналата година възникнаха подобни проблеми, но ледникът „се задържа“ към планината на надморска височина от 2600-2800 метра.

Наскоро обаче се появиха тревожни сигнали. Ледът започна да се спуска със скорост около 80-100 сантиметра всеки ден, отбелязва Сегор.

Вестник Corriere della Sera, позовавайки се на експерта по ледниците Фабрицио Троило, твърди, че съществува сериозна опасност. Ледът може да се срути във всяка една минута. Туристите, които идват от френската страна на Монблан, все още могат да посетят околните райони. По решение на длъжностните лица бяха блокирани и пътищата, водещи към живописния Вал Фере в Северна Италия. Жители и посетители на известния спа град Куртмайер също пострадаха.

В събота стана известно, че през последните дни ситуацията започва постепенно да се подобрява. Но официалните лица смятат, че засега не трябва да се бърза и е опасно да се възстанови туризмът на тази територия.

Естествено, ситуацията разгневи собствениците на заведения, които разчитат на гости.

Собствениците на ресторанти активно дават интервюта на пресата. Според тях туристите се интересуват дали могат да бъдат обслужвани и каква ще бъде услугата в заведенията на курорта.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s