ЕС актуализира списъка на държавите за премахване на ограниченията за пътуване


Европейският съюз намали списъка с държави, с които се препоръчва да се премахнат ограниченията за незадължителни пътувания до Европейския съюз, като изключи Сърбия и Черна гора от него.

„След първия преглед, в съответствие с препоръката за постепенно премахване на сроковете за незадължителни пътувания до ЕС, Съветът актуализира списъка на държавите, за които се препоръчва премахване на ограниченията. Този списък ще продължи да се преразглежда на всеки две седмици и, според случая, да се актуализира.“ – се казва в документа.

Обновеният списък включва Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, както и Китай, с условието да има реципрочност по въпроса за отваряне на границите.

Съобщава се, че критериите, въз основа на които ЕС прави списъка, са епидемиологичната ситуация в страните, мерките за овладяване на епидемията, както и „икономически и социални съображения“. Сред епидемиологичните показатели фигурират тенденцията за стабилизиране или намаляване на броя на новите инфекции през предходните 14 дни, както и средния брой на заразените на сто хиляди души през последните две седмици, който трябва да съответства на или да бъде по-нисък от същия показател за ЕС към 15 юни 2020 г. на годината.

Съветът на ЕС в края на юни се съгласи с препоръката за постепенно премахване на ограниченията за незадължителни пътувания до Европейския съюз, като прие списък на държавите, за които границите могат да бъдат отворени още на 1 юли. Списъците, договорени от Съвета на ЕС, не са обвързващи за страните членки на Европейския съюз и много държави не се придържат към тях.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s