Топ 10 на курортите в Съюза на съветските социалистически републики


В СССР имаше курорти за всеки вкус. Можеше да се намери почти всичко – от плажната почивка до слънчевото Черноморие или прохладните, но романтични дюни на Балтийско море, до планините и здравните курорти с лечебни води води от всякакъв вид. Със сигурност ще ви бъде интересно да сравните как са изглеждали преди тези места. Едни – да си припомнят, други – да научат.

Юрмала
В СССР балтийските страни (Литва, Латвия и Естония) се смятаха почти за чужбина и мнозина искаха да видят местата, където желязната завеса е „леко повдигната“. Юрмала, разположена извън Рига, беше особено популярна сред младите хора. Разбира се, Балтика не е толкова топла като, да речем, Черно море, но имаше всичко: яхт клубове, луксозни хотели, международни музикални фестивали, спортни събития, да не говорим за разнообразни ресторанти и кафенета.

 

Паланга
Когато съветските туристи дойдоха в този стар литовски град на балтийския бряг, те се почувстваха като в чужда държава. Ботаническа градина, проектирана от френски ландшафтни архитекти, неоготическа католическа катедрала и традиционни литовски къщи в центъра на града. Вечерта туристите обичаха да се разхождат по широките пясъчни дюни и да се наслаждават на залеза от кея, който навлиза дълбоко в морето.

 

Гагра
„- Ляля? Няма да повярваш. Режисьорът Якин изостави вещицата си и днес заминавам с него в Гагра!” Няма да намерите по-добър начин да опишете вълнението на млада съветска жена от перспективата за лятна ваканция в Абхазия, отколкото тази известна реплика от класическия филм „Иван Василиевич сменя професията си“. Този черноморски курорт е бил известен като „съветския Монте Карло“ и е бил мястото на високопоставени служители на Комунистическата партия и представители на съветския културен елит. В същото време обикновените хора биха могли да почиват тук, ако могат да вземат карта за санаториума от завода, в който работят. Възможно беше също да се дойде и неофициално – като обикновен турист.

 

Трускавец
Иван Тургенев и Федор Достоевски може да са прекарвали лятото си във водите на Баден-Баден в Германия, но обикновените съветски хора имаха собствена дестинация, която беше също толкова добра: Трускавец, разположен в подножието на Карпатите в Западна Украйна. Трускавец е известен с лечебната си минерална вода, която е наречена „Нафтузия“ и има характерна миризма. Няма да намерите тази вода никъде другаде! Тя не се изнася – той бързо губи свойствата си след извиране. Можете да пиете само на място, като използвате халба с чучур. Трускавец получава статут на балнеологичен курорт през 19 век, когато този район е част от Австро-Унгария. Някои от построените тогава вили и къщи за гости са оцелели до наши дни.

 

Ялта
Кримският полуостров винаги е бил едно от най-интересните места в страната. Първо, поради невероятно разнообразната си природа. В сравнително малък район има планини, степи, гори и солени езера. Второ, има много възможности за различни видове отдих: къмпинг, санаториуми, поликлиники, частни жилища. С други думи, той има нещо за всеки вкус и бюджет. Трето, има какво да се предложи по отношение на културното изживяване и в зависимост от вашите предпочитания можете да се скитате из средновековните крепости, да разгледате императорските дворци или да опитате младото вино в Масандра. И ако нищо не искате да правите, винаги можете просто да лежите на плажа. Най-популярните и достъпни курорти са разположени на южното крайбрежие на Крим в района на Ялта, Алуща и Судак.

 

Изек-Кулското езеро
Това солено планинско езеро в Киргизия е една от загадките на природния свят. От там не извира нито една река, но около 80 потока се вливат в него и в резултат на това притежава високи концентрации на полезни за здравето минерали. Не можете да пиете вода от езерото, но калта му има лечебен ефект върху ставите, затова в съветско време тук са построени много санаториуми. Изек-Кул е заобиколен от северните склонове на планината Тян Шан, които защитават езерото от ледените ветрове. Езерото никога не замръзва и цветът му се променя в зависимост от времето.

 

Сочи
Това беше основният черноморски град в СССР, където безброй съветски граждани се стичаха на почивка. Ведомствени санаториуми, паркове с палми, 150 километра плажове, изобилие от забавления за възрастни и деца – накратко, типичен съветски курорт.

 

Байкал
Всички съветски романтици идваха тук за празниците! Каяк или кану с двоен корпус през деня, а след това задушевно пеене с китара до огъня вечер – и всичко това по бреговете на най-дълбокото и чистото езеро в света. Посетителите спят в палатки или туристически общежития. Тук можете да плувате само в средата на юли, тъй като през останалото време водата е много студена.

 

Домбай
Това село в долината Домбай в Кавказ е било едно от първите курорти в СССР. В началото на 20-те години тази област става популярна сред катерачите, тъй като тук могат да се намерят маршрути от всички нива на трудност и продължителност. През 60-те години тук е построен изключителен ски курорт в подготовката за посещението на финландския президент Урхо Кекконен. И тогава, през 70-те години, финландските архитекти подаряват на Домбай хотел, построен във формата на летяща чиния. Самият курортен град все още е много популярен, както при скиорите, така и при катерачите.

 

Белокуриха
Белокуриха в Алтайския край беше един от най-популярните съветски курорти. Туристите идваха тук в търсене на подмладяване в радоновите водни курорти, както и с цел да се насладят на чистия планински въздух. Въпреки факта, че е Сибир, климатът тук е доста мек, така че тук се почива през цялата година.

Region – 32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s