Как да познаем дали водоемът става за къпане


С идването на горещините много хора, които не могат да отидат до морето, търсят близки до тях водоеми, за да поплуват в прохладната вода. Но малко от тях се замислят дали е безопасно да плуваш в местната река или езерце.

Как можем да разберем, че плуването в тези води е вредно за здравето ни.

Знаци
Ако надпис или знак „Плуването е забранено“ е поставен близо до река или езеро, не бива да го пренебрегваме. Такива знаци са монтирани до водоеми, които според резултатите от специализирани проверки са признати за недостатъчно чисти. Освен факта, че къпането в тях може да причини сериозна вреда на здравето ни, възможно е да се наложи да платим и глоба.

Застояли води
Излишъкът от ултравиолетови лъчи в горещо време и липсата на приток на прясна вода водят до появата на застояла вода във водоемите. Именно заради нея водоемите се превръщат в разсадник на инфекции.

Промишлени предприятия
Ако знаем, че близо до водоема има промишлено предприятие, не трябва да плувате там. Най-вероятно отпадъците се изхвърлят в точно в тези води. Дори филтрираните отпадни води от заводите и фабриките замърсяват езерата, да не говорим за отпадни води, където не са филтрирани.

Животни и птици
Наблюдаването на патици, плуващи в езерото, е удоволствие. Но, за съжаление, в това езерце те се и облекчават, както го правят и всички животни, които имат достъп до тези води. Ето защо – не бива да плуваме там. Отделно от това, водните птици пускат във водата личинки, което може да ни причини дерматит.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s