Русия: 113 страни без хартиена виза от 2021-ва година. България – също!


Граждани на 113 страни ще могат да влязат в Русия от януари 2021 г., без да се налага да кандидатстват за хартиена виза в паспорта си. Това заяви в интервю за вестник „Комерсант“ държавният секретар и заместник-министър на външните работи Евгений Иванов.

Иванов отбеляза, че правителството на Руската федерация е одобрило план за организационни и технически мерки, насочени към осигуряване на въвеждането на електронна виза от 1 януари 2021 г.
„Гражданите на тези държави, списъкът на които ще бъде одобрен от правителството на Руската федерация, могат да използват електронната виза. Списъкът включва 53 държави, включително държавите от ЕС, Китай, Япония, Индия, Турция и т. н. В същото време бих искал да подчертая, че сега въз основа на международните споразумения, сключени с чужди държави, безвизовият режим на влизане в Русия е валиден за граждани на други 60 чуждестранни държави „, каза той.

„Така очакваме от януари 2021 г. граждани на 113 държави да могат да влязат в Русия, без да се налага да кандидатстват за хартиена виза в паспорта“, подчерта заместник-министърът на външните работи, като отбеляза, че общото население на тези 113 държави е около 4 милиарда души или половината от световното население.

В същото време Иванов обърна внимание на факта, че правото на безвизово влизане в Съединените щати и в страните от Шенген, които неизменно са на върха на класацията за туристическа привлекателност според Световната организация по туризъм, се предоставя, съответно, на граждани само на 39 и 62 държави. „Изводът дали режимът за влизане в Руската федерация наистина е „толкова страшен“ и доколко той пречи на развитието на туризъма, нека всеки го направи сам“, добави той.

Според заместник министъра на външните работи около 1,5 милиона единични и двойни визи се издават годишно на консулските служби. „Очакваме, че от 2021 г. повечето от тези кандидати ще предпочетат да се възползват от възможността да кандидатстват за електронна виза, без да излизат от дома си. Съответно, за да се предотврати намаление на приходите във федералния бюджет от издаване на визи, беше предложено да се начисли консулска такса за издаване на електронна виза в размер, който не надвишава $50. За деца на възраст под шест години електронна виза ще бъде издавана безплатно „, информира той.

Както подчерта Иванов, за да се облекчи проблемът с погрешното попълване на заявления за електронни визи от чуждестранни граждани, вече са предприети мерки от информационно-технически характер. По-специално, на уебсайта на външното министерство е публикуван линк към калкулатор за изчисляване на дните на пребиваване на чужденец в Русия.

Освен това, добави дипломатът, заедно с уведомление за разрешаване за влизане в Руската федерация, на чужденците ще се изпраща кратка бележка за необходимостта от съгласуване на личните данни от уведомлението с данните в паспорта и продължителността на престоя в Руската федерация. „От 1 януари 2021 г. ще бъде осигурена ръчна и автоматизирана проверка на правилността на попълването на заявление за електронна виза от чуждите граждани“, каза той.

„Уверен съм, че тези мерки ще сведат до минимум броя на чуждестранните граждани, които са връщани от държавната граница на Руската федерация“, заключи Иванов.

Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s