Remdesivir е единственото лекарство, което в момента е ефективно срещу коронавирус


Има погрешно схващане за антивирусните терапии за Covid-19, когато става дума за хлорохин и други лекарства, каза Иван Джикич, лекар и професор от Медицинския факултет на университета в Гьоте във Франкфурт, в интервю за Радио Свободна Европа.

„Това не са антивирусни лекарства и беше тъжно да видя, когато политиците започнаха да ги популяризират, особено в Америка, така че хората започнаха да приемат хинин и хлорохин. „От това почина мъж, а съпругата му пристигна в болницата в тежко състояние, защото са токсични“, каза Джикич.

За хлорохин и азитромицин се казва, че действат на симптомите, но не и на вируса. Например, професорът обяснява, когато имате пневмония, имате и вторична инфекция с бактерии и именно тези бактерии се убиват от тези лекарства, а не вирусът.

Според него досега солидни резултати е показало само лекарството, използвано срещу Ебола и то при ограничен брой пациенти.

„Това е лекарството, наречен Remdesivir. То показа много добри резултати при хора, които са в късен етап. Мнозина от тях имаха леки симптоми и оцеляваха. Следователно, това е добро лекарство, направено в рамките на сериозно клинично проучване и досега дава надежда, че в тези по-късни етапи ще бъде в състояние да спаси хората от смъртта, но не и от заразяване и предаване на вируса на останалата част от населението, обяснява Джикич.

Преди няколко дни CNN писа за Remdesivir, позовавайки се на съобщение от Statnews.

Това лекарство се прилага при пациенти с коронавирус, които имат температура и по-тежки респираторни симптоми. То се използва и в болницата в Чикагския университет. С лечение с Remdesivir пациентите напускат болницата след по-малко от седмица.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) заяви, че Remdesivir се препоръчва като потенциално лекарство срещу Covid-19.

Подготви: Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s