Киевските манастири се превърнаха в огнище на коронавирус


Кметът на Киев Виталий Кличко заяви на 9 април, че 26 монаси от Киевскo-Печорската лавра, основната православна светиня и атракция на украинската столица, са дали положителен резултат от заразата с COVID-19. „Отбелязвам, че от случаите, регистрирани през изминалия ден, двадесет и шест са в Киевскo-Печорската лавра. Трудно е да си представим каква може да бъде веригата на по-нататъшно предаване “, каза Кличко.

Кметът не спомена здравословното състояние на Игумена на манастира митрополит Павел. Повече от седмица циркулират слухове за мистериозната болест на митрополита, който се отнася скептично към страха от инфекция. На 8 април той записва видео съобщение, в което не говори за диагнозата си.

На 4 април обаче на уебсайта на манастира се появи съобщение, от което ясно се вижда, че манастирът е затворен за външни лица. „Във връзка с разпространението на инфекциозната болест COVID-19 в Украйна карантинните мерки бяха затегнати. Поради това, от този момент до официалното приключване на националната карантина в Киево-Печорската лавра на Светото Успение, службите ще се провеждат при затворени врати (с онлайн излъчване), без участието на енориаши и поклонници. Братята на манастира продължават да се молят в храмовете на манастира „по време на катастрофалното време“, да се молят ежедневно за тези, които вече са се разболели от тази болест, и за лекарите, които се борят за живота на нашите съграждани “, се казва в съобщението.

Стана известно, че Игуменът на още един киевски манастир е заразен – епископ Йона. „Приятели, тук ме трогна голямото вълнение. След обслужването в неделя на улицата температурата ми се повиши, в понеделник достигна 38 и реших да направя тест за всеки случай. Вчера стана известно, че той е положителен. Сега здравето ми е нормално, сутринта беше 36,7. В пълна изолация съм. Службите в манастира се извършват, но без енориаши, тъй като… е под карантина. Не знам къде съм се заразил. С толкова много контакти, каквито имам, не е чудно … „, написа управителят на манастира „Света Троица“ на 8 април в социална мрежа.

Правителствен указ допълва проекта на президента на Украйна Владимир Зеленски „Великден у дома“.

„Сред хората, които обикновено се събират на тълпи в църквите за Великден, може да дойдат от чужбина богомолци с коронавирус. Затова ние се подготвяме и скоро ще представим проект, който ще помогне на украинците да празнуват Великден у дома, а не да се събират в тълпи в църкви. Главите на църквите в Украйна разбират, че богослуженията могат да се провеждат онлайн под формата на видеоконференция“, каза Зеленски.

Подготви: Region-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s