Шотландският министър на здравеопазването подаде оставка поради нарушение на карантината


Министърът на здравеопазването на Шотландия Катрин Калдерууд подаде оставка, след като беше хваната да нарушава наложената в Обединеното кралство карантина поради пандемията. Чиновничката обяви това в изявление, разпространено в неделя вечерта.

„Много съжалявам за извършените от мен действия и грешките, които направих. С Премиера [на Шотландия, Никола Стърджън] проведохме разговор тази вечер и се съгласих, че оправданото внимание към поведението ми рискува да се превърне в отвличащ фактор от извънредно важната работа, която вършат правителството и медицинския персонал, за да извадят страната от тази коронавирусна пандемия “, каза Калдервуд.

Причината регионалният министър да бъде принуден да подаде оставка е публикациите в съботните вестници, които разпространиха снимки на Калдервуд в селска къща със семейството й насред карантината, въведена на 23 март.

Съгласно действащите правила, хората имат право да напускат мястото си на постоянно пребиваване само с цел да стигнат до работа, да си купят храна или лекарства, да отидат при лекаря, да спортуват.

Както се оказа, Калдерууд поне два пъти е била в къщата, разположена на час път с кола от Единбург, където тя живее и работи. Служителката, която преди това се застъпваше за строгата карантина, призна, че е сгрешила.

Подготви: Регион-32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s