Здравко Димитров: „Общината ще подпомага районите за реализацията на важните за тях проекти“


Kои са важните проекти за районите на Пловдив и кои от тях приоритетно ще бъдат финансирани обсъдиха по време на работна среща кметът Здравко Димитров и кметове на 6-те района на Пловдив.

В проектобюджета на общината е предвидено районите да получат по 300 000 лева допълнително от средствата за издръжка и заплати.

С тези средства всеки един от кметовете може да прецени за какво да бъдат използвани – улични и тротоарни ремонти, нови места за паркиране, спортни и детски площадки.
„Средствата, разбира се, не са достатъчни, но това са възможностите на този етап. Надяваме се след 6 месеца да направим актуализация в бюджета, която да ни позволи да отпуснем допълнителен транш на районите“, коментира след срещата кметът Здравко Димитров.

Най-важният проект за нас е през 2020 или 2021 г. да стартираме ремонта и обновяването на Градската градина, заяви кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.
„Проведохме много конструктивен разговор. Очакваме да има развитие в бюджетната рамка свързана с това, което може или не да се случи през следващата година в районите. Продължаваме да гледаме напред“, коментира кметът на „Тракия“ Костадин Димитров. Той посочи, че най-важният проект е „Околовръстното шосе“, преасфалтиране на ул. „Съединение“.

„Реализацията и строителството на две детски градини са най-важните в момента за район „Южен“. Едната е по ОП „Региони в растеж“, а другата ще се финансира от бюджета на общината, както и реконструкцията на ул. „Даме Груев“, заяви Костадин Язов, като подчерта, че ще се работи и по проектиране на други обекти. Той коментира, че ул. „Кукуш“, за която се планира разширение – две платна с по две ленти, най-вероятно ще стартира с пробива под Централна гара.

Запитан за сградата на Гарнизонна фурна Димитър Колев заяви, че при него има договор за събаряне на сградата, което е наложително, тъй като с всеки изминал ден тя става все по-опасна и с конструктивно проблеми. Районната администрация разполага и с идеен проект за изграждане на парк. Все още обаче не е взето окончателно решение какво ще стане с пространството. Той уточни, че 350 000 лева са необходими само за събаряне на голямата сграда. „Реконструкцията ѝ може да струва повече от 2 млн. лв., а и гражданите, които живеят наблизо искат там да има парк“, обясни Колев.

В плановете на районната администрация са и разширението на парк „Ружа“, който е предпочитан за посещение или паркинг зад студентските общежития. Кметът на „Западен“ подчерта, че комисия за въвеждане в експлоатация ще огледа многоетажния паркинг в края на месеца.

Не е взето и окончателно решение за съдбата на строящата се сграда, в която да се помещава администрацията на район „Северен“. Строителството е замразено от няколко години, като количествено-стойностните сметки трябва да се актуализират. „С предоставените от Община Пловдив 300 000 лева ще можем да закърпим дупките по асфалта и тротоарите, където е необходимо, както и 1 детска площадка“, заяви кметът Стоян Алексиев, който съобщи, че ще бъдат реализирани и няколко големи проекта съвсем скоро в 4 микрорайона около бул. „Дунав“, свързани с подмяна на канализацията, осветлението, както и продължението на бул. „Северен“.

„Паркинг на стойност 500 000 лева планира кметът на район Източен Иван Стоянов. Той заяви, че кметът Здравко Димитров го е уверил, че към средата на годината ще има актуализация на бюджета и средствата може да бъдат отпуснати целево. „Желанието ни е да премахнем паважа по ул. „Славянска“, както и да подменим ВиК мрежата, изграждане на паркоместа на място на премахнатите гаражни клетки в кв. „Гладно поле“, „Каменица“, „Изгрев“.

„Имаме желанието да бутнем и голям брой незаконни постройки, особено, където се пречи за влизане на специализирани автомобили като линейки, пожарни, дори сметопочистващи камиони“, сподели още Иван Стоянов.

Предстоят регулярни срещи между кметът Здравко Димитров и районните кметове за изчистване на въпросът със стойността на финансовите средства, с които ще разполагат те през 2020 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s