142 години първи Градски съвет бяха отбелязани в Карлово


В Карлово на 16 януари бяха отбелязани 142 години от избора на първия в страната Градски съвет.

Водосвет в храм „Свети Николай“ – мястото, на което е избрана демократичната управа, отслужиха свещеници от Карловската духовна околия.

Събитията, предшествали избора на съвета и неговите първи действия, припомни Калина Несторова – уредник в Общинския исторически музей. Цветя пред паметната плоча, посветена на случилото се на 16 януари 1878 година, положиха заместник-кметовете на Карлово Антон Минев и Николай Цветков, секретарят на общината Стефан Стефанов, заместник-областният управител Петър Петров, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, началник щаба на 61-ва Стрямска механизирана бригада полковник Иван Иванов, командирът на военно формирование 22 680 подполковник Димитър Мерудийски, настоящи и бивши общински съветници, кметове на населени места, общественици, директори на културни и образователни институции, граждани, учениците от клуб „Краезнание“ в СУ „Христо Проданов“, внукът, правнукът и пра-правнуците на Васил Караиванов.

Участниците в честването преминаха в тържествено шествие, водено от духовия оркестър на 61-ва Стрямска бригада, до дома на Васил Караиванов – председател на първия Градски съвет, пред чийто паметен знак се поклониха.

С военен ритуал и полагане на венци и цветя пред барелефа на Васил Караиванов, съвременните карловци отдадоха почит към първия председател на първата градска управа.

Приветствие на тържествената сесия на Общинския съвет в залата, носеща името на Васил Караиванов, поднесе заместник-кметът Антон Минев. „Днес отбелязваме 142 години от създаването на първия Градски съвет не само в Карлово, но и в България. Такава е историята и ние трябва винаги на тази дата да подчертаваме, че карловци са били първи дори и в онези години – в трудни моменти в Следосвобожденската ни епоха… Нека продължим със своята народополезна дейност да развиваме традициите, завещани ни от нашите предци.“, каза Антон Минев.

Слово произнесе Доньо Тодоров, а исторически обзор на събитията преди 142 години направи Мария Деянова – директор на Общинския исторически музей.

Приветствия поднесоха и заместник-областният управител на област Пловдив Петър Петров, внукът на Васил Караиванов, носещ неговото име; полк. Иванов – от името на бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61-ва Стрямска бригада. Поздравителен адрес до Общинския съвет изпрати генерал-майор Груди Ангелов – началник на Военна академия „Г.С. Раковски“. Събитието завърши с изпълнения на Военни духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

На 16 януари 1878 година, след тържествената служба в храма „Св. Николай“, първите мъже на Карлово – оцелели след нападенията на башибозука, учредяват първия Градски съвет в страната. За председател на съвета е избран Васил Караиванов – касиер на местния революционен комитет и първи братовчед на Апостола Левски. Сред първите задачи на местния орган на самоуправление е осигуряването на храна и подслон за бедстващите вдовици и сираци, оцелели след зверските кланета през лятото на 1877 г. в Карлово.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s