От 1 януари 2020 г. Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия) са новите европейски столици на културата


Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейската комисия и комисар по утвърждаването на европейския начин на живот:

„Благодарение на титлата „Европейска столица на културата“ Риека и Голуей ще впрегнат целия потенциал на културата, за да обгатят нашия живот и да способстват за сближаването на нашите общности. Подпомагането на културата като централен елемент от нашия начин на живот носи голям брой положителни въздействия върху обществото по отношение на социалното включване, интеграцията и икономическия растеж. То дава възможност на народите да придобиват нов опит, умения и възможности за участие в обществото и да прави нашите общества по-справедливи и по-приобщаващи. Желая им най-сърдечно успех в това начинание.“

Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта:

„Инициативата „Европейска столица на културата“ сближава хората и подчертава ролята на културата в засилването на ценностите, изграждащи нашия европейски съюз: разнообразие, уважение, толерантност и откритост. Една успешна Европейска столица на културата приобщава жителите на града и носи смисъл за тях. Тя е също така отворена за света, демонстрирайки готовността на ЕС да развива културата като носител на мир и взаимно разбирателство по света, като в същото време носи дългосрочни социално- икономически ползи за своя регион. С нетърпение очаквам да посетя Риека и Голуей и им желая най-сърдечно успех през 2020 г.“

РИЕКА 2020
Риека е първият хърватски град домакин на инициативата „Европейска столица на културата“ – факт, повишаващ видимостта му в международен план, която по естествен начин ще се прехвърли и върху останалата част от Западните Балкани. Мотото на Риека е „Пристан на разнообразието“, концепция, която включва стотици проекти реализирани от 250 партньори от 40 държави. Културната програма на Риека 2020 се фокусира на темите за водата, труда и миграцията, свързани с неговата идентичност, но също така и въпроси от съвременния световен дневен ред. Откриващата изложба включва участието на известния местен художник Давид Малкович, а други акценти са изложбата „Сияещо море“, фестивалът за уърлд музика и гастрономия „Порто етно“ и нови постоянни инсталации на съвременно изкуство на плажната ивица. Откриването ще се състои на 1 и 2 февруари 2020 г.

ГОЛУЕЙ 2020

Голуей е третият ирландски град, който ще бъде домакин на инициативата (след Дъблин през 1991 г. и Корк през 2005 г.). Мотото на културната програма на града е „Нека магията започне“ и изследва същностни местни теми на езика, физическото измерение на околната среда и миграцията – с европейска и световна съотносимост и отзвук. Темата „Дано завали“ залага на климата на Голуей като порив за творчество. Други акценти включват празник на световната литература – с драматична интерпретация на най-стария запазен литературен епос – историята за Гилгамеш, и откъси от „Одисея“ на Омир, четени на градските плажове. В допълнение, нови инсталации ще отбележат красотата на Конемара и графство Голуей. Голуей 2020 започва през февруари 2020 г., в началото на Имболк – празненствата, отбелязващи първия келтски сезон в древния ирландски календар от предхристиянската епоха.

ИСТОРИЯ НА ИНИЦИАТИВАТА

Инициативата „Европейска столица на културата“ започва през през 1985 г. по почин на тогавашната министърка на културата на Гърция – Мелина Меркури, и днес представлява един от най-забележителните проекти в областта на културата в Европа.

Градовете-домакини на инициативата се подбират въз основа на културна програма, която е необходимо да носи силно изразено европейско измерение – да насърчава участието и активното ангажиране на жителите на града домакин, неговите общности и различни лица и организации, ангажирани с темата. Програмата трябва и да предоставя възможности за дългосрочното развитие на града и неговите околности.

Титлата „Европейска столица на културата“ дава на градовете домакини възможността да повишат своята видимост, да застанат на световната карта, да разработват устойчив туризъм и да преосмислят развитието си на основата на културата.

Въздействието на титлата е дългосрочно не само по отношение на културата, но и в социален и икономически план – както за града домакин, така и за неговите околности.

Пловдив (България) и Матера (Италия) са Европейска столица на културата през 2019 г. След Риека и Голуей, столици на културата през 2020 г., през 2021 г. титлата ще премине у Тимишоара (Румъния), Елефсина (Гърция) и Нови Сад (Сърбия, страна-кандидат).

Следват Еш (Люксембург) и Каунас (Естония) през 2022 г. и Веспрем (Унгария) през 2023 г. За 2024 г. Европейски столици на културата ще бъдат Тарту (Естония), Бад Ишъл (Австрия) и Будьо (Норвегия, ЕАСТ/ЕИП).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s