Стартира одит на общинските здравни заведения


В края на месеца започваме подробен одит и анализ на дейността на всички общински здравни заведения – диагностично-консултативни центрове, болници и диспансери. Това заяви по време на днешното посещение в УМБАЛ „Свети Георги“ д-р Калин Калинов, директор дирекция „Здравеопазване“ в община Пловдив.

Той подчерта, че общинското здравеопазване трябва да стане гръбнакът на здравната система в Пловдив.

„След анализа от тази проверка ще стане ясно как да продължим и в каква насока да са нашите последващи действия. Ще се обследва тяхната дейност не само като търговски дружества, а най-вече като лечебни заведения, защото добрата медицинска дейност, която те реализират, ще повлече и положителен финансов резултат“, заключи д-р Калинов.

След анализа ще стане ясно какви стъпки ще предприеме Общината и по отношение на сливането на двете общински болници – МБАЛ „Свети Мина“ и МБАЛ „Свети Пантелеймон“. Най-важно е тяхната лечебна дейност да се допълва, а не да се препокрива. Така ще се постигне и по-нисък разход на средства. Целта е да се осъществи реално работещо преструктуриране, а не механично сливане, подчерта още д-р Калинов.

„Мога да кажа с абсолютна сигурност – има изтичане на огромен поток финансови средства от общинските към други лечебни заведения, въпреки че общинското здравеопазване разполага с пълен капацитет да обхване всички дейности в профила”, подчерта той. И даде пример, че всички клинични лаборатории в общинските лечебни заведения ползват услугите за частни лаборатории за допълнителни дейности. Това според него означава, че нещо в стратегията и начина на работа на лечебното заведения куца.

Големият проблем в общинските ДКЦ е намаляващият и застаряващ лекарски състав – на средна възраст – 65-70г., като трябва да се работи в посока привличане и задържане на млади кадри. Това е другият основен приоритет в работата на новия директор дирекция „Здравеопазване“.

Приоритет е и осигуряването на финансови средства по различни програми за закупуване на модерна медицинска апаратура за нуждите на медицинското здравеопазване.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s