Засилен интерес към проекта за социализация на Небет тепе и Източната порта на античния Пловдив


Десетки пловдивчани дойдоха на обсъждането на проекта „По крепостните стени на Филипопол“, който акцентира върху социализацията на Небет тепе и Източната порта в залата на Общински съвет Пловдив.

Проектът, по който ще се социализира Небет тепе и ще се изгради информационен център до Източната порта, е възможно да бъде финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“. Сумата, за която Община Пловдив кандидатства, е за 9 779 150 лева, като помощта е безвъзмездна.

Това е първото обществено обсъждане, организирано от екипа на Здравко Димитров.

Проектът включва в обхвата си не само Небет тепе, но и подходите към него, както и това, което трябва да се направи по социализиране на Източната порта.

„Каквото и да кажем за тези обекти, ще е малко. Небет тепе е актът за раждане на Пловдив. Източната порта е страхотна, великолепна, но все още не е социализирана“, каза зам.-кметът по културата Пламен Панов.

Проектът предвижда консервация, реставрация и защита на оцелелите структури, като ще бъдат експонирани всички, разкрити до момента елементи. Намесата ще е минимална за максимална автентичност. Търсеният ефект е внедряване на обекта в силуета на града, без намеса във вида му, заявиха авторите на проекта.
„Става дума за много фини намеси, изключително и само консервация на съществуващата археология“, коментира и главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов.

Целта на оперативната програма „Региони в растеж“ е да се подкрепят недвижими културни ценности от световно и местно значение, които притежават туристически потенциал да привлекат значителен брой нови посетители.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s