Пловдивските културни институции изпращат годината на ЕСК с безплатни инициативи през уикенда


Пловдив ще предаде символично щафетата на следващите Европейски столици на културата точно година след старта на мащабното събитие. Фондация „Пловдив 2019″ е поканила екип на Опера Пловдив за организатор на официалната церемония, която ще се състои на 12 януари, неделя, в Дом на културата „Борис Христов“ от 19 часа.

„Четирите годишни времена“, четири мултимедии за четирите сезона, през които премина Европейска столица на културата, четирите платформи на програмата „Сливане“, „Трансформиране“, „Възраждане“, „Релаксиране“ ще обединят церемонията.

Протоколната част ще е съпътствана от класическа програма с участието на пловдивски деца – лауреати на музикални конкурси, и камерен оркестър на Опера Пловдив с гост-солист виртуозната Лия Петрова, която свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690, предоставена ѝ от Queen Elizabeth Music Chapell.

С помощта на универсалния език на класическата музика ще бъдат предадени ценностите на инициативата към следващите Европейски столици на културата градовете Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия) – 2020 г.

По време на изпълненията пред официалните гости ще бъдат представени ретроспективни кадри от стотиците събития от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Режисьор на спектакъла е Нина Найденова. Поради ограничените места в залата ще има лайв стрийминг през няколко платформи – интернет страницата на Община Пловдив, на Фондация „Пловдив 2019“ и фейсбук страниците им..

Очакват се множество гости от страната и чужбина. Събитието ще бъде съпътствано с фотографска изложба на преподаватели и студенти от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „проф. Асен Диамандиев“ и изложба на ученици от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – гр. Пловдив, разположени във фоайетата на двата етажа в Дома на културата.

Пловдивските културни институции също са подготвили тематични инициативи, с вход свободен за гражданите и гостите на Пловдив, които ще се случат в дните 10-12 януари 2020 година.

Градска художествена галерия – Пловдив

Хепънинг „Усмихни се, Пловдив“ – в продължение на 3 дни в галерията ще се създаде най-голямата изложба от усмивки, с която Пловдив посреща 2020 година

10, 11 и 12 януари, Зали за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15, 2 етаж

Регионален археологически музей – Пловдив

Изложба под надслов „Исторически паметници и художествени старини, запазени из пловдивските семейства“. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с експонати, свързани с известни дарители на Пловдив
11.01.2020

Презентация на тема „Археология за всеки – 2019 г. Резултати и очаквания“ – обзорна презентация на проекта „Археология за всеки“, създаден и реализиран специално за Пловдив – европейска столица на културата“
11.01.2020, 10.30 ч.

Беседа на тема „Дарителството като основа на музейната дейност“.
11.01.2020, 13.00 ч.

Регионален исторически музей – Пловдив

„Семейна събота в Регионален исторически музей – Пловдив“ с мото на деня „Семейната фотография в миналото и днес. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с непоказвани колекции албуми и фотографии от фонда на музея и да се снимат в музейните интериори. Акцентът е върху семейните посещения, като гражданите ще имат достъп до семейни гидове и помощни материали.
11.01.2020, 9.30–17.00ч.

Концерт на девически хор „Евмолпея“ – хорът ще представи специална програма с песни от десетките гостувания в Белгия, Франция, Швейцария, Италия, Словения, хърватска, Сърбия, Гърция и други европейски държави.
11.01.2020, 17.00 ч., Зала „Съединение“

РИМ-Пловдив ще работи с вход свободен в двете си основни експозиции – „Българско Възраждане“ на ул. „Цанко Лавренов“ 1 в Старинен Пловдив и „Съединение на България“ на пл. „Съединение“ .

Регионален природонаучен музей – Пловдив

Проект „Живата планета“ – двудневни събития за деца със светлинна инсталация, триметров балон и „плуващи“ във въздуха риби

11-12.01.2020 г.

Вход свободен за всички деца

Регионален етнографски музей – Пловдив

Изложба „ПЛОВДИВЪ през обектива на Крум Савов“ – експозицията включва оригинални фотографии от началото на ХХ век, както и движими културни ценности, които допълнително онагледяват посочения исторически период.

Откриване на 10.01.2020 г. – 17.30 ч.

Община Пловдив, в ДК „Борис Христов“

Фотографска изложба на преподаватели и студенти от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „проф. Асен Диамандиев“ и ученици от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – гр. Пловдив

Откриване на 09.01.2020 г. – 17.30 ч.

ОИ „Старинен Пловдив“

Клавирно матине, с модератор на концерта проф. д-р Ромео Смилков, солисти са:

Д-р Велислава Стоянова, Евридика Вълчева, И Уен / Китай,

Йао Шен/Китай, Лин Фън/ Китай, Джон Томас/САЩ, Мартин Дафинов Китай/България

В програмата творби на: Шопен, Лист, Панчо Владигеров, Сергей Рахманинов, Николай Стойков и Иван Спасов

11.01.2020 (събота) от 11:00 ч. в Балабанова къща

Градска художествена галерия – Пловдив,

Галерия „Капана“

Изложба графики от фонда на Дирекция „Култура и културно наследство“

Откриване на 28.01.2020 г. от 18.00 ч.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s