Поклон пред революцията


С тържествен ритуал в Пловдив беше отбелязана 172-рата годишнина от рождението на революционерът и поет Христо Ботев.

В отбелязването на годишнината взеха участие Военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци от пловдивския гарнизон.

Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър – Пловдив Ивайло Христов, а слово за делото и живота на великия българин произнесе директорът на Историческия музей в града Стефан Шивачев.

В словото си Шивачев каза: „Да бъдем като Христо Ботев, това за нас се е превърнало в обществен морал и в лична норма на поведение. Така духът на Ботев се е предавал от човек на човек, от поколение на поколение”.

Историкът изтъкна, че Ботев не е само велик българин. „Той е един от най-великите европейци на новата човешка история. Личности като него се изправят пред света не за да го оставят такъв, какъвто са го заварили, а за да го променят. Това е достатъчен аргумент за нашата национална кауза да претендира за равнопоставеност в общочовешкия диалог”, посочи той.

На церемонията присъстваха народни представители, кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, представители от Областната администрация, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, общински съветници, зам.-кметове, районни кметове и представители от общинската администрация, командването на пловдивския гарнизон, представители на армията и на Българската православна църква, граждани и граждански организации.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s