В Пловдив заработи съоръжение, невиждано в България


Първата кула за паркиране в Пловдив и страната вече е готова и ще заработи до 10 дни.

Съоръжението, което е на 7 етажа, заема мястото на три паркоместа, се намира на Сточна гара в двора на „Трансинг”. Тя е висока 13 метра и на нея има 15 места, съобщават от в-к „Марица“. 

Това е първата кула за паркиране не само в Пловдив, но и в страната ни. Внесена е от Китай от пловдивчанина Костадин Щерев. Бизнесменът я забелязл при пътувания из Европа и решил да я закупи и монтира в града ни, който подобно на големите европейски страни, също има проблем с недостига на паркоместа. 

„Кулата е изработена в Китай, внесена е на модули и тук я монтирахме. Може да се ползва и за подземни паркинги”, разказа Стоян Щерев, брат на бизнесмена.

Стоян разказа, че в Япония кулите се ползват масово. Могат да достигнат височина 40 метра и се ползват и в подземни паркинги.  В града ни вече имало запитване от частни лица за закупуването на такова съоръжение, за да бъде монтирано до едно от тепетата.

Общината също проявява интерес, разказа Стоян Щерев. 

Според него освен, че решава проблема с липсата на паркоместа, кулата осигурява и безопасност за автомобила. Качена на някой от етажите, тя не може да бъде открадната или надраскана. На съоръжението има монтирано видеонаблюдение, с което собствениците на паркиралите автомобил ще могат да ги проверяват по всяко време с помощта на компютърно приложение, което предстои да заработи, разказа Стоян Щерев.

Принципът на действие на кулата е като при асансьор. Автомобилът се качва на платформа, собственикът го заключва и напуска мястото, а след това платформата се издига на един от етажите, където има свободно място.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s