Историята на улица „4-ти януари“


На ул. „4-ти януари“ в Пловидв са Балабановата къща, Арменското училище, паметникът на Пейо Яворов в Стария град, а в продължението си води до бившата Първа мъжка гимназия, в която са учили седем министър- председатели и църквата „Св.св. Кирил и Методий“.

По тази уличка на 4 януари 1878 година, по стар стил, е влязъл в Пловдив генерал Гурко, за да обяви Освобождението на града.
След промяната на календара, датата се чества на 16 януари.
След опожаряването на Стара Загора, подобна заплаха тегне и над „перлата“ на Османската империя – Пловдив. Затова в Освобождението на града голяма роля играе изненадата.
Генерал Гурко изпраща отряд драгуни начело с младия капитан Бураго, които създават впечатление, че много по-многобройна част влиза в града.

Битките се изтеглят извън Пловдив, в селата в Родопската яка, а на Централна гара така и остава сервираната вечеря на Сюлейман паша.

Наименованието на улицата, по която е влязъл в централната част на града отрядът на генерал Гурко, не е променяно през годините, затова и мнозина не знаят какво точно означава датата, а събитието се отбелязва на 16 януари.

От всички знакови дати, свързани с историята на Пловдив, само датата 6-ти септември не се променя и Съединението се чества на същия ден, макар и след въвеждането на новия календар тя би трябвало също да се измести с 12-13 дни назад.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s