Церемония по предаване титлата Европейска столица на културата


Точно една година след тържественото и зрелищно откриване на Европейска столица на културата пловдивските артисти и културни организации, взели участие в проекта, щe отпразнуват своя успех, съобщават от ОФ „Пловдив 2019“.

Със закриващото събитие на 12 януари 2020 г. се слага краят на календарната година, белязана от титлата
Европейска столица на културата, но програмата, партньорствата, процесите на трансформиране, сливане и възраждане, започнати с нея, продължават.

За разлика от всички други мащабни продукции в програмата, които са отворени и насочени към най-разнообразни публики и почитатели от страната и чужбина, закриването е посветено специално и само на пловдивчани – хората, които остават с наследството на тази инициатива и с промените от нея.

Екип на Държавна опера Пловдив е поканен за организатор на официалната церемония (вход само с покани), която ще се състои на 12 януари в Дом на културата „Борис Христов“ от 19.00 часа. Режисьор е г-жа Нина Найденова – директор на Операта.

Програмата е обединена от четирите годишни времена на Вивалди, които символизират и четирите основни платформи на „Пловдив 2019“ – Сливане, Трансформиране, Възраждане, Релаксиране.

Церемонията е съпътствана от класическа програма с участието на пловдивски деца – лауреати на музикални конкурси, и камерен оркестър на Опера Пловдив с гост-солист виртуозната Лия Петрова, която свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690, предоставена ѝ от Queen Elizabeth Music Chapell. По време на изпълненията пред официалните гости ще бъдат представени ретроспективни кадри от стотиците събития от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Церемонията ще се стриймва чрез официалната фейсбук страницата на „Пловдив 2019“ и интернет канали.

Изпращаме своите най-добри пожелания на Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия) – европейски столици на културата през 2020 година.

Послание към тях, гравирано върху специално изработена пластика, символизира мотото на „Пловдив 2019“ и гласи: „ДА ОСТАНЕМ ЗАЕДНО“. Изработката на символа е дело на именития пловдивски художник Атанас Хранов и представлява парче от историята от града, част от седмото тепе.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s