Начало

Обучение за медии с наименование „Media Shapers” се провежда по програма „Еразъм+”

Обучение за медии с наименование „Media Shapers” се провежда по програма „Еразъм+” от 01 до 10 октомври 2022 г. в Пампорово. Приемаща организация по проекта е сдружение „Младежки център за развитие-Взаимопомощ”, с партньорски организации от Испания, Португалия, Полша, Румъния, Чехия, България и Гърция.

НАЙ-НЕОБИЧАЙНИТЕ ФОРМИ НА СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО

Изкуството е нещо, което е предназначено да изненада и развълнува въображението. Модерните му форми понякога са много необичайни, но в същото време не губят своята привлекателност. Да се ​​запознаем с интересни видове модерно изкуство.

НАЙ-МНОГО ОСКАРИ ИМА…

Наградата на Академията или наградата на Академията за филмово изкуство и наука от създаването си през 1929 г. до днес остава най-престижната награда в света на киното.

ПАРИЖКИЯТ СИНДРОМ – КОГАТО ГРАДЪТ НА ВЛЮБЕНИТЕ НЕ ОПРАВДАВА ОЧАКВАНИЯТА

Париж е град-мечта, чиито идеално чисти улици ухаят на току-що изпечени кроасани, а минувачите изглеждат благосклонни при самото ви появяване. Поне това е утопичната картина на столицата на Франция, която масовата култура ни рисува.

ЗА ОБУЩАРЯ И АПЕЛЕС

Тази история датира от преди повече от 2300 години.
Апелес бил приятел и придворен художник на Александър Велики. В стремежа си да постигне точност при създаването на изображения, Апелес излагал картините си на преценката на минувачите и самият той слушал мнението им, криейки се наблизо.
Веднъж един обущар забелязал, че нарисуваните сандали не пасват на крака по контура.
Апелес коригирал този дефект на следващия ден.
Когато обущарят се появли отново и продължил своята критика, този път насочвайки вниманието си към нарисувания крак, ядосаният художник излязъл от скривалището си и извикал на обущаря да млъкне и да не изразява мнение, което няма нищо общо със сандалите.
Така се ражда древната римска поговорка: „Sutor, ne ultra crepidam“/“Обущарю, не по-високо от обувката!“


 

 

Новинарски портал за култура, изкуство, пътувания и туризъм